сряда, 5 юли 2017 г.

Ревю: "Златният мост" от Ева Фьолер

Един магически мост. Една забранена любов.
Един пътуващ във времето, заседнал във вековете.

  Потопете се в атмосферата на Париж през XVII век – дворцови интриги и пищни балове, отчаяна кралица и подмолен кардинал. История, изпълнена с неочаквани обрати и секващо дъха действие, поднесена с чувство за хумор.

  Всичко в живота на Ана е идеално. Вече повече от година заедно със Себастиано изпълняват опасни мисии, пътувайки в миналото. Но един ден тя получава обаждане, в което ѝ съобщават, че той е заседнал в миналото – и по-точно в Париж, през XVII век. Ана незабавно трябва да отиде при него и да му помогне да се върне в настоящето. Без колебание тя се отправя на опасното пътешествие, но когато открива Себастиано, установява, че е изправена пред един малък проблем: той се мисли за мускетар и не помни нито нея, нито времето, от което идва. И не стига това, ами и обстоятелствата принуждават двамата да се изправят един срещу друг. Ще успее ли Ана да помогне на своя любим да си възвърне паметта и да изпълнят мисията си, или той завинаги ще остане изгубен в миналото?
* * *
  Това може би е най-дълго отлаганата книга в историята ми на читател! И като доказателство ще вметна, че завърших "Гондолата на времето" през август миналата година и дори още тогава разполагах с копие от "Златният мост". Цифрите обаче тук са от без значение щом въпреки всичко най-сетне успях да се докосна до това книжно съкровище! И днес съм тук, за да се обоснова именно защо я смятам за такова.

  Изумително е колко много е израснала Ева Фьолер като автор спрямо първата книга от трилогията. В "Гондолата на времето" определено имах малък проблем с дългите описания и прекалената забавеност на развръзката и съм изключително радостна от факта, че тук писателката е обърнала гръб на мудния сюжет и вместо това е заложила на цялостната наситеност на действията. И това бе причината в ума ми да се прокрадне една мисъл: "Ако толкова много харесах "Златният мост", какво да очаквам от третата книга?".. Е, ще се постарая възможно най-скоро да разбера, като се впусна в едно последно епично приключение с Ана и Себастиано! А до колкото разбрах, последната дестинация, която авторката е избрала за завършек на трилогията ще бъде не кой да е град, а величествения и внушителен Лондон!

"- Някои неща не бива да се поставят под въпрос. Особено магията."

  За пореден път се очаровах от храбростта, с която Ана остави настоящето и се върна почти 400 години назад във времето, подтиквана единствено от мисълта да доведе Себастиано обратно в 21 век. А това не бе никак лека задача! И въпреки десетките препятствия, осеяли пътя и на двамата пътешественици, Ана претърпява истинска морална трансформация. Трансформация, пробудила в нея безгранична решителност и безстрашие и превърнала я в героинята, която винаги съм вярвала, че е.
  Себастиано от своя страна в тази книга изпада в една меко казано странна ситуация. Изпратен на извънредна мисия в далечната 1625 г., той бива лишен от спомените си и манипулиран да защитава Кардиналът на Франция с цената на собствения си живот. Онова, което обаче ме впечатли в образа му в "Златният мост", бе фактът, че дори под въздействието на манипулацията, той нито за миг не забрави любовта си към Ана. Макар на моменти да не осъзнаваше напълно какво е онова, което така силно го привлича в нея. 
  Двамата заедно са подложени на някои доста трудни изпитания, засягащи не само ролята им на пътешественици във времето, но и на двойка, чието бъдеще за пореден път е поставено под въпрос. Особено като се има предвид, че ако не изпълнят поставената им задача, бъдеще реално няма и да има. Или поне не такова, с каквото ние всички сме свикнали.

"- Любовта често е по-силно от разума, Ана. Сляпа е за опасностите."

  И тук авторката не бе изневерила на стила си и бе добавила към сюжетната линия няколко изцяло нови герои, които да придадат на историята щипка от магията, на която само Ева Фьолер е способна. Винаги оставам изумена как успява да изгради и развие тези уж второстепенни персонажи до такава степен, че на моменти интересът ми да е насочен не толкова към Ана и Себастиано, колкото към тях. В случая тук става дума за възхитителните Филип, Мари, Хосе, та дори и Сесил и Гастон. Герои, без които книгата несъмнено щеше да загуби чара си. Бих се опитала да споменала нещо по-специфично за тях, но от съображение да не издам нещо важно за сюжетната линия ще ви оставя сами да ги опознаете.
  Немислимо е да не спомена, че "Златният мост" е първата книга за последните 2-3 месеца, чиято развръзка ме остави с отворена уста от изумление.. А точно това прави за мен една книга наистина добра! И съм невъобразимо щастлива, че макар и след толкова дълго време, най-сетне се осмелих да дам ѝ шанс и тя безспорно не ме разочарова, дори напротив - искрено ме очарова!

"- Наказанието и съжалението са две различни неща 
и едното не струва много без другото."

  Около историята продължават да изникват все нови и нови въпроси, а тайните и премълчаните думи са повече от когато и да било. Кои са старите? Какво са те? А колко могъщи са те всъщност? И каква част от истината за пътуването във времето не споделят те с Ана и Себастиано? Все въпроси, чиито отговори остават да глождят мислите ми.. А докато вие преминавате през това смайващо приключение из парижките улици в компанията на "Златният мост", аз смятам възможно по-скоро да се добера до "Тайният портал" и най-сетне да узная отговорите на всички тези въпроси!

"Но за истинската любов нито един залог не беше достатъчно висок."

Магична и секваща дъха, "Златният мост" е книга, която ще ви пренесе в един отдавна отминал век на пищни балове, мускетари, дворцови интриги и кралски преврати. Век, който, оказва се, не е толкова бляскав, за колкото сме го смятали. Затова се подгответе се за една изпълнена с неочаквани обрати и поднесена с огромна доза хумор история, с която несъмнено ще избягате от еднообразното ежедневие, наслаждавайки се на пленителния Париж от XVII век.

6 коментара:

  1. Прекрасно ревю! <3 Ако тази книга толкова много ти е харесала, убедена съм, че няма да останаш разочарована и от последаната. Там авторката дава отговори на всичките въпроси, които си задала в ревюто, отново има много интересни второстепенни персонажи, а Ана и Себастиано са също толкова очарователни, колкото в първите две книги! Надявам се съвсем скоро да се добереш до нея :-)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти ^^ Оооо, сега вече нетърпението ми най-сетне да я прочета е по-силно от всякога.. Имам чувството, че парите в портмонето ми крещят "ПОХАРЧИ МЕ!".. Край, то тук бях със спестяванията! ;дд

      Изтриване
  2. Страхотно ревю, Габи <3 Предала си по невероятен начин емоциите в книгата! Аз нямам търпение за третата, но пък и не ми се иска да свършва толкова бързо :(

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти ^^ Искрено те разбирам :( Аз също, но толкова много желая да разбера всички тайни, които старите таят за пътуването във времето ..

      Изтриване
  3. Чудесно ревю, Габи! ❤ Нямам търпение и аз да я прочета. С нетърпение ще очаквам ревюто ти на "Тайният портал".

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря тии :) Очаквам да чуя мнението ти, след като я завършиш ❤

      Изтриване