вторник, 11 юли 2017 г.

Това е твоята история, промени я!

  Колко често ви се е случвало в ума ви да изникне мисълта колко биха си подхождали персонажите от една книга с тези от някоя друга? А замисляли ли сте се какво ще се случи, ако освен героите, имате право да промените също и мястото на развитие на действието, та дори самата развръзка на историята по ваш вкус, като използвате тези от напълно различна книга? Е, аз определено доста пъти съм си задавала въпроса: "Какво би станало, ако..?". Ако вместо да се бие с полубогове, Пърси Джаксън бе един от героите в "Хари Потър". Ако вместо от ангелите, светът в "Пенрин и краят на дните" беше нападнат от.. ами не знам, защо пък не от гръцките богове. Или пък ако Мер Бароу от "Алена кралица" се беше осмелила да убие Мейвън в първата книга, спестявайки си един куп проблеми за в бъдеще..
  И именно това е идеята ми за днешният пост: да обединя героите, сюжетната линия, някои епични моменти, също така и някои допълващи историята подробности и накрая - самата развръзка от 5 напълно различни книги, създавайки нова, несрещана досега (по очевидни причини) история, чийто цялостен сюжет ще бъде подложен на моята редакция. Надявам се идеята да ви допадне, да се забавлявате докато четете (успокойте се, няма да ви издам наистина развръзката на оригиналните произведения, не съм чак такова чудовище; но пък в крайна сметка смествам 5 различни книги в едно, така че може пък и да съм) и ако пожелаете, можете да споделите кои вие бихте обединили, за да създадете една единствена и неповторима, написана лично от вас история.
Без повече увъртане, нека да започваме!

* * *
  Смятам да започна моята история, като, както по-горе споменах, събера заедно едни от най-ярките персонажи от детско-юношеската литература: Пърси Джаксън и Хари Потър. Тези двама героя са истински магнит за неприятности и без да бъдат на едно и също място и може би именно това повдигна въпроса какво би се случило, ако пък те наистина попаднат в някое приключение заедно. Едно е сигурно обаче, без съмнение бих прочела книга с тези двамата в главните роли.
  При избора на мястото на развитие на действието имах някои доста сериозни опасения, но в крайна сметка стигнах до следното заключение: без абсолютно всякакво съмнение бих прочела книга с Хари Потър и Пърси Джаксън, които попадат в земите на Притиан (от "Двор от рози и бодли")! В него те ще се срещнат с така познатата им магия, ще бродят из различните Дворове, като този на пролетта, лятото, а защо не и на нощта, докато по пътя си се срещат със всякакви митични същества - елфи, феи и странни, способни да те разкъсат на парченца същества, като Боге. И ако това не е приключение!
  За допълващи историята подробности реших да почерпя вдъхновение не само от едноименните поредици За Пърси и Хари, включвайки някои така изкушаващи лакомства, като Всякаквовкусовите бобчета на Бърти Бот, Шоколадовите жаби и не особено вкусно звучащите Желирани плужеци, които можеш да си закупиш от Диагон-али, или амброзията и нектара от Олимп, но и идеята, че някои от частите на земите в книгата могат да бъдат лишени от своята магия, както в "Четирите цвята на магията". Това определено ще бъде повод за доста премеждия, за които с удоволствие ще прочета.
  Всяка книга има характерен епичен момент, който я отличава от всяка друга, но за моята история бих искала да добавя може би най-затрогващия, но и наситен с действие откъс от "Двор от рози и бодли" - когато Фейра, в желанието си да спаси Тамлин, трябваше да се бори с последни сили срещу всяващо страх и ужас създание, способно да я направи на храна за дивите зверове с едно единствено движение (като тук разбира се смятам на мястото на Тамлин да бъде някой близък на момчетата приятел, който те трябва да избавят от жестоката участ). Това положително ще бъде страхотен епичен момент в историята, който ще подложи характерите, издръжливостта и приятелството между Хари и Пърси на невиждано изпитание. Към тази графа дори бих добавила изобличаването на някой герой в измяна, което се оказа доста важен момент в развитието на сюжета в "Краля демон". Кой знае, може би този кулминационен етап ще породи и доста въпроси относно бъдещето на героите и техния свят и ще стане повод за доста по-заплетена сюжетна линия.
  И накрая не бих могла да избера друг завършек на историята освен може би най-мащабната и героична битка в историята на фентъзи литературата, тази между Хари Потър и Волдемор. А щом в картината се присъединява и героичния и храбър дух на Пърси, развръзката ще бъде по-епична от всякога!

* * *
  Е, това беше моята интерпретация на наситена с приключения, битки, емоции и неочаквани обрати книга, която аз лично бих прочела и на която бих се насладила. Държа да кажа, че по никакъв начин не упреквам някоя от горе споменатите истории, а точно обратното - избрала съм ги именно защото нещо в тях ме е впечатлило и затова съм сметнала, че заслужават своето почетно място в моята история! Надявам се идеята и изпълнението ѝ да ви е харесало. Ще се радвам да прочета отзивите ви по-долу в коментарите, а може би дори и вашата лична интерпретация на публикацията ми! А сега ви оставям с пожелания за лека и книжна седмица!

3 коментара:

  1. На мен ми хареса идеята за такава "смес" от епични моменти от няколко книги. Избраните лниги и моментите от тях мога да кажа, че са много добри, а това, заедно с увлекателния ти стил на писане прави публикацията интересна за четене и караща читателя да се замисли от кои книги може да си слоби собствена подобна история :) Лека и успешна седмица !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря ти за прекрасните думи! ^^ Искрено се радвам, че идеята ти е харесала и се надявам публикацията ми да те е накарала да се замислиш от кои книги ти би създал своята история!

      Изтриване
  2. Идеята ти е много добра, аз лично винаги съм си изграждала подобен вид истории. Като съм преплиталаи мои и други любими персонажи от книгите. Интервютата и идеите ти са вдъхновява щи и ще бъде интересно да видя и други твои идеи.

    ОтговорИзтриване